Facebook kan skade din selvfølelse
Et godt tips for å øke din egen selvfølelse er å ikke sammenligne deg for mye med andre, men heller være deg selv. I januar 2013 viste studier fra to tyske universiteter (Buxmann & Krasnova, 2013) at masseprofileringen av ”perfekte liv” i sosiale medier, kan føre til skadelig misunnelse, stress og krise. Forskere kaller fenomenet ”Facebook misunnelse”. Dette kan oppstå når du ser på dine venners fantastiske ferier, søte barn, attraktive venner, og innholdsrike sosiale liv. Forskningen viste at dette kan få folk til å føle seg ensomme, frustrerte og sinte. Faktisk oppgav 1 av 3 deltakere i studiene at de følte seg mindre tilfreds med sitt eget liv, etter at de hadde vært inne på Facebook. Spesielt var dette knyttet til å se på antall bursdagshilsener og ”likes”. I tillegg kom det frem i studiene at det å ha så stor tilgang til andres bilder, viste seg å kunne føre til emosjonell smerte. Kanskje kan dette virke litt latterlig på noen, men det viser at en stor andel mennesker faktisk sammenligner seg med hva vennene gir uttrykk for i sosiale medier. Ikke nok med dette, men bruken av Facebook har faktisk utfordret selve begrepet ”venner”. Vårt nettverk har vokst til å inkludere alt fra familie og bestevenner, til arbeidskolleger og venner av venner av venner, og til ukjente. Å være i interaksjon med et så stort nettverk, kan føre til at vi ubevisst endrer vår selvoppfatning. En måte vi gjør dette på er tendensen vi har til å se det andre gjør som et resultat av personlighet, mens det vi selv gjør handler om ulike situasjonsvariabler. Dette kalles den fundamentale attribusjonsfeilen. I følge en nyere amerikansk studie (Chou & Edge, 2012) viste det seg at jo lenger tid en bruker på Facebook, jo lettere får vi inntrykk av at andre er lykkeligere enn oss selv. Det vi så ofte glemmer er at ”venner” poster bare det de vil vise frem, og ikke alt det som faktisk ikke er fantastisk og bra. Igjen kommer begrepet ”venner” i søkelyset. Det viste seg nemlig i den samme studien, at jo flere ”venner” vi knytter til oss som vi egentlig ikke kjenner, jo mer sannsynlig vil det være at vi blir overbevist om at andre har det bedre enn oss. Dette kan vi altså bli overbevist om, til tross for de fleste antakelig innerst inne vet at Facebook bare er et sosialt reklamestunt.
En spesielt utsatt gruppe er tenåringer, hvor de fleste er hyperbevisste på å sammenligne seg med sine jevnaldrende. Dette er en skjør og kritisk periode i livet – en tid hvor målet er å finne forståelse for hvem du selv er. Undersøkelser blant amerikanske tenåringer viser at det å få mange nok ”likes” på sine profilbilder, kan være en viktig aktivitet som har stor betydning for en sårbar selvfølelse. Så hva kan vi gjøre for å motvirke denne uheldige virkningen?
Måter å motvirke ”Facebook misunnelse”
Den første og mest innlysende måten en kan håndtere dette problemet på, er å bruke mindre tid på Facebook. Livet består av mye mer enn å sitte og sammenligne seg med andres idealistiske forstillinger om hva lykke er. Blir du ulykkelig av å sitte på Facebook, så logg ut og gjør andre ting. Chou og Edge (2012) viste i sin studie at de som brukte mer tid på å faktisk treffe venner, var mindre overbevist om at alle andre hadde det bedre enn dem selv. På denne måten vil opplevelsen av negative følelser ikke være like påtrengende. Skulle det likevel oppstå visse negative følelser når du er inne på Facebook, så er det viktig å vedkjenne seg disse følelsene, og ikke forsøke å ignorere dem. Grunnen til dette er for å kunne gjøre noe med de negative følelsene, basert på at det er du som har kontrollen. Tankene som kan ligge til grunn for de dårlige følelsene som kan oppstå, kaller vi for automatiserte negative tanker (ANT). Eksempler på dette kan være ”alltid-aldri-tenkning” (blir aldri invitert til arrangementer), å tenke med følelsene (jeg føler meg dårlig, så livet mitt er dårlig), ”labeling” (tenke nedsettende om seg selv eller andre), kjenne på skyld i forhold til hva andre gjør, eller ta Facebook personlig (Ole har flere venner enn meg, hva er galt med meg).
Av og til kan det også være sunt med en realitetstest i forhold til Facebook. Husk at folk bare poster ting på Facebook som de vil at andre skal se, og at det gjerne fremstilles så idealistisk og positivt som forfatteren selv ønsker. Sannheten er at alle mennesker har vanskeligheter og utfordringer i livet, men de færreste publiserer dette offentlig.
Tiden du har til din disposisjon er begrenset, så kast den ikke bort på å forsøke å leve andres liv (Steve Jobs).
Referanser
Buxmann, P., Krasnova, H. (2013). Envy on facebook: A Hidden Threat to User`s Life Satisfaction. 11th International Conference on Wirtschaftsinformatik.
Chou, H. G., Edge, N. (2012). They Are Happier and Having Better Lives than I Am: The Impact of Using Facebook on Perception toward Others’ Lives. Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking.
Preston, Ni. The Facebook Cure: 5 Ways to Get Rid of ”Facebook Envy”. Psychology Toda, February 10, No 2, 2013.